درد سیاتیک در بارداری یکی از عوارضی است که برخی زنان تجربه می کنند ، در حالی که بسیاری از زنان در دوران بارداری دردهای خفیف و ضربانی را در وسط کمر یا باسن تجربه میکنند، برخی با درد سیاتیک شدیدی در دوران بارداری دست و پنجه نرم میکنند که یک وضعیت دردناک اما خوشبختانه موقتی است. سیاتیک یک درد شدید، سوزن سوزن شدن یا بی حسی است که از پشت یا باسن شروع می شود و تا پشت پاهای شما منتشر می شود.
عصب سیاتیک، بزرگترین عصب بدن، از قسمت پایین کمر شروع می شود، از باسن می گذرد و از پشت پاها تا مچ پا و پاها منشعب می شود. در بیشتر موارد، سیاتیک زمانی اتفاق می افتد که این عصب در اثر برآمدگی فشرده می شود. لغزش یا پارگی دیسک کمر، آرتریت یا باریک شدن طناب نخاعی (که به آن تنگی نخاعی نیز گفته می شود). اما به ندرت زنان سیاتیک را به عنوان یک عارضه جانبی کوتاه مدت بارداری تجربه می کنند.
سیاتیک به احتمال زیاد در سه ماهه سوم بارداری رخ می دهد، زمانی که هم شما و هم کودکتان در حال حجیم شدن هستید. ممکن است زودتر ایجاد شود، اما رایج نیست. بیشتر زنان معمولاً فقط در یک طرف درد را تجربه می کنند، اگرچه ممکن است آن را در هر دو پا احساس کنید.
علت سیاتیک در بارداری چیست؟
- افزایش وزن و افزایش احتباس مایعات می تواند به عصب سیاتیک که از لگن عبور می کند فشار وارد کند و آن را فشرده کند.
- رحم در حال انبساط شما همچنین ممکن است بر روی عصب سیاتیک در قسمت پایین ستون فقرات فشار بیاورد.
- در دوران بارداری، سطح هورمون ریلکسین افزایش می یابد. این هورمون با شل کردن رباط ها و پهن کردن باسن به آماده سازی لگن برای زایمان کمک می کند. با بزرگ شدن شکم و شل شدن رباطها، مرکز ثقل شما جابهجا میشود که میتواند باعث گیرکردن یا تحریک عصب سیاتیک شود.
- شکم و سینههای در حال رشد شما مرکز ثقل شما را به سمت جلو میبرد و منحنی لوردوتیک شما (شیب درست بالای باسن) را دراز میکند. این می تواند باعث شود عضلات باسن و ناحیه لگن شما سفت شوند و عصب سیاتیک را فشار دهند.
- وقتی کودک شما در سه ماهه سوم بارداری در موقعیت مناسب زایمان قرار می گیرد، سر کودک شما می تواند مستقیماً روی عصب قرار گیرد.
- فتق یا لغزش دیسک ناشی از فشار اضافی رحم در حال رشد شما می تواند مقصر باشد، اگرچه این مورد کمتر رایج است.
سیاتیک بسته به میزان فشار وارد شده به عصب می تواند ثابت یا متناوب باشد. با افزایش وزن و حفظ مایعات بیشتر، درد ممکن است افزایش یابد و می تواند برای چند ماه یا بیشتر پس از زایمان شما باقی بماند، تا زمانی که وزن اضافی و مایعات فشار بر عصب را از بین ببرید.
علائم درد عصب سیاتیک در بارداری
علامت اولیه، همانطور که در بالا ذکر شد، دردی است که از ناحیه کمر شروع می شود و به پاهای شما تابش می کند. برخی از علائم دیگر می تواند به درد عصب سیاتیک اشاره کند، هرچند:
- پا درد
- کنترل ضعیف مثانه
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن در پاهای شما
- احساس سوزش در اندام تحتانی شما
- دردی که با سرفه، حرکت یا عطسه بدتر می شود
اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، باید در نوبت بعدی به پزشک خود اطلاع دهید.
فیزیوتراپی در سیاتیک بارداری
در جلسات فیزیوتراپی درد سیاتیک در بارداری، فیزیوتراپیست ابتدا ارزیابی کاملی از وضعیت شما انجام میدهد و سپس برنامه درمانی متناسب با نیازهای شما را طراحی میکند. این برنامه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تمرینات کششی: برای افزایش انعطافپذیری عضلات اطراف لگن و کمر
- تمرینات تقویتی: برای تقویت عضلات شکم، کمر و باسن
- ماساژ: برای کاهش اسپاسم عضلانی و بهبود گردش خون
- گرما درمانی: برای کاهش درد و اسپاسم عضلانی
- اولتراسوند: برای کاهش التهاب و تسکین درد
- تحریک الکتریکی: برای کاهش درد و اسپاسم عضلانی
کاهش درد: فیزیوتراپیستها با استفاده از تکنیکهای مختلف مانند ماساژ، گرما درمانی و تمرینات کششی، به کاهش درد و اسپاسم عضلانی کمک میکنند.
بهبود تحرک: تمرینات مخصوصی که توسط فیزیوتراپیست تجویز میشود، به افزایش انعطافپذیری و تقویت عضلات کمک کرده و تحرک شما را بهبود میبخشد.
تسکین فشار بر روی عصب سیاتیک: با استفاده از تکنیکهای خاصی، فیزیوتراپیست میتواند به کاهش فشار بر روی عصب سیاتیک و تسکین درد کمک کند.
آموزش وضعیت صحیح بدن: یادگیری وضعیت صحیح بدن در هنگام نشستن، ایستادن و خوابیدن، میتواند به کاهش فشار بر روی کمر و ستون فقرات
نکات پایانی
کارهایی که می توانید برای تسکین سیاتیک انجام دهید
از کمپرس گرم استفاده کنید. آن را روی نقطه ای که احساس درد می کنید بمالید.
زمانی که می توانید، پاهای خود را استراحت کنید. استراحت در یک موقعیت راحت می تواند تا حدی درد پا و کمر را کاهش دهد.
به سمتی از بدن خود بخوابید که درد ندارد. به عنوان مثال، اگر در سمت چپ خود احساس درد می کنید، به پهلوی راست خود دراز بکشید. این هنوز هم مشکلی ندارد، حتی اگر معمولاً گفته می شود که “بهترین” خوابیدن برای زنان باردار سمت چپ است.
برای راحتی بیشتر در شب، از یک تشک سفت با پشتیبان زیاد استفاده کنید. همچنین می توانید یک بالش بارداری یا یک بالش معمولی را بین پاهای خود قرار دهید تا لگن را در تراز بهتری نگه دارید و مقداری فشار از روی عصب سیاتیک کم کنید.
سعی کنید از نشستن طولانی مدت خودداری کنید. استراحت های مکرر برای پیاده روی داشته باشید و سعی کنید به طور متناوب بین میز (یا کاناپه) و یک توپ پیلاتس حرکت کنید.
با تمرینات کگل خود کمی کج شدن لگن انجام دهید. آنها به تقویت عضلات مرکزی شما کمک می کنند و می توانند به کاهش التهاب کمک کنند.
شنا را امتحان کنید. می تواند مقداری از فشار را از بین ببرد، زیرا شناور بودن آب به طور موقت ستون فقرات را از وزن بارداری تسکین می دهد.
کشش سبک کمر یک راه عالی برای تسکین درد عصب سیاتیک است. اگر در دوران بارداری خود ادامه می دهید، به یاد داشته باشید که از هر گونه کششی که شامل دراز کشیدن به پشت می شود خودداری کنید – این باعث می شود رحم به ورید بزرگی که به قلب شما منتهی می شود فشار بیاورد که می تواند باعث احساس سبکی سر یا ضعف در شما شود.