مکانیسم نعوظ در مردان
در هنگام تحریک جنسی، مغز به بافت درون آلت پیام می فرستد سپس بافتی به نام کورپوراکاورنوسا مستع شده و جریان خون به آلت تناسلی وارد میشود و در نتیجه ورود خون،بافت آلت منبسط و گسترش می یابد و فشار درون آلت افزایش می یابد و سفت میشود از طرفی مغز یه بافت اطراف آلت پیام میفرستد تا از خروج خون از درون بافت جلوگیری کند و نعوظ به دست آمده حفظ شود. پس از رابطه جنسی میزان فشار درون وریدهای آلت کاهش می یابد و انسداد کم و در نتیجه خون خارج می شود و نعوظ از بین می رود.
نکته:کوپورکاورنوسا از دو بافت استوانه ایی شکل گرفته است که از قاعده آلت تا سر آلت امتداد می یابد.
مکانیسم نعوظ در مردان
اختلال نعوظ و چگونگی عوامل ایجاد کننده آن:
ناتوانی جنسی حتما باید بیش از 3 ماه پیش به صورت تدریجی در مرد ایجاد میشود پس در افرادی که به صورت ناگهانی و چند روز پیش ایجاد شده باشد را ناتوانی جنسی نمی نامیم.
انواع اختلال نعوظ:
-اولیه: در افرادی که هرگز در زندگی آمیزش جنسی نداشته باشد
-ثانویه:در افرادی که آمیزش و نعوظ نرمال داشته اند و در حال حاضر دچار مشکل شده اند.
-زودگذر:گاهی به علت استرس شدید،هیجان،عوامل عصبی یا تغییر پارتنر ایجاد می شود.
کلیه علت های ناتوانی جنسی
1-دیابت
2-بیماری قلبی
3-فشار خون
4-افزایش سن
5-چاقی
6-الکل
7-اختلال تیروئید
8-سرطان پروستات
9-اختلال هورمون جنسی خون
10-نارسایی مزمن کلیه
11-اختلال در عملکرد غده هیپوفیز
12-اختلال در عملکرد هیپوتالاموس
13-MS
14-پارکینسون
15-ضایعه و تومور نخاعی
16-ضربه و تروما به لگن
17-اشعه درمانی در لگن
18-افزایش پرولاکتین خون
19-عفونت
20-ژنتیک
نکته:شایع ترین علت ناتوانی جنسی دیابت نوع دوم است.
- دیابت
به طور متوسط بعد از 10 سال از ابتلا به دیابت اختلال جنسی در مردان ظاهر میشود. علت تاثیر دیابت در اختلال جنسی آقایان دو موضوع عروقی و عصبی است.دیابت هم می تواند از نظر شریانی و هم وریدی باعث ایجاد اختلال جنسی شود.
- شریانی
در نوع شریانی،دو شریان غاری که قطری حدود یک میلیمتر دارند وظیفه خون رسانی به آلت جنسی مرد را دارند که دیابت به مرور این عروق اصلی را دچار انسداد می کند و در نتیجه خون رسانی کاهش می یابد و مکانیسم نعوظ در مردان ایجاد نمی شود.
- وریدی
اما در نوع وریدی باعث میشود که انسداد عروق حین تحریک جنسی ایجاد نشود و خون سرازیر شده به آلت از طریق وریه خارج شود و مکانیسم نعوظ در مردان ایجاد نمی شود.
- اعصاب حسی
از طرفی دیگر دیابت می تواند اعصاب حسی آلت را هم تحت تاثیر قرار داده و همان گونه که میدانید قسمت عمده یک رابطه جنسی با لمس ایجاد میشود که دیابت باعث اختلاللات حسی شده و در نتیجه ناتوانی جنسی و اختلال در مکانیسم نعوظ در مردان میشود.
- بیماری قلبی
هر عاملی که فرایند خون رسانی به بافت آلت تناسلی را مختل کند یا از طرف دیگر عملکرد عضلات در آلت را کاهش دهد میتواند در ایجاد اختلال نعوظ تاثیر گذار باشد.بیماری قلبی هر دو این عوامل یعنی خوخ رسانی و عملکرد عضلات آلت تناسلی را تحت تاثیر میگذارد.
- فشار خون بالا
1-فشار خون بالا به مرور با آسیب رساندن به عروق خونی می تواند دستیابی به نعوظ را کاهش دهد.
2-از طرفی دیگر طی تحقیقی در سال2002 نشان داد که مردانی که فشار خون بالا دارند حدودا 30% تستسترون کمتر از افراد نرمال دارند که کاهش تستسترون باعث اختلال در نعوظ میشود.
- افزایش سن
عملکرد جنسی با افزایش سن کاهش می یابد و سبب بروز اختلال در مکانیسم نعوظ در مردان می شوند.
1-با افزایش سن سطح تستسترون در مردان کاهش می یابد،با کاهش تستسترون تحریک شدن برای مردان زمان بیشتری میبرد و در زمان تحریک شدن هم زمان زیادی برای نعوظ و ارگاسم نیاز دارد.
2-با افزایش سن انسداد عروقی در ناحیه تناسلی از رسیدن خون به ناحیه و ایجاد نعوظ جلوگیری میکند.
- تغیرات آلت تناسلی با افزایش سن:
1-با کاهش خون رسانی رنگ ارغوانی سر آلت به تیرگی می انجامد.
2-به علت کاهش سطح تستسترون آلت تناسلی به سمت بی مو شدن قبل از دوران بلوغ برمیگردد.
3-اندازه سر آلت تناسلی کوچک تر از دوران جوانی میشود.
- چاقی
1-چاقی در مردان با تغیرات هورمونی می تواند باعث اختلالات جنسی نعوظ و انزال زودرس شود.
2-چاقی چاقی به صورت ثانویه باعث ایجاد بیماری قلبی،فشارخون،دیابت و… میشود و این امر موجب اختلال در نعوظ میگردد.
- مصرف الکل
در مردانی که روزانه بیش از12 سی سی الکل(اتانول) مصرف کنند ایجاد اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی امری طبیعی است.
1-الکل سبب تخریب سیستم عصبی میشود و از این طریق می تواند باعث اختلالات نعوظ شود.
2-مصرف طولانی مدت الکل باعث آسیب رسیدن به تولید هورمون های مردانه توسط بیضه مشود و به صورتی که باعث کوچک شدن بیضه میشود و تولید هورمون های مردانه کاهش می یابد.
3- الکل به علت اختلال در متابولیسم ویتامینA سبب اختلال در تولید اسپرم میشود.
4-مصرف الکل باعث نشت وریدی میشود یعنی خون از یک سمت وارد آلت میشود و سپس توسط وریدها خارج میگردد و نعوظ اتفاق نمی افتد.
- اختلالات تیروئید
علت آن هنوز مشخص نمی باشد ولی تحقیقات نشان میدهد که 63% از افرادی که با پرکاری یا کم کاری تیروئید همراه هستند با مشکلات جنسی از جمله:
کاهش میل جنسی،انزال زودرس،تاخیر در انزال و بطور کلی اختلال در مکانیسم نعوظ همراه هستند.
- سرطان پروستات
پروستات غده کوچکی است که پایین تر از مثانه و ابتدای پیش آبراه قرار دارد.وظیفه پروستات ترشح مایعی است که اسپرم ها را فعال نگهدارد.انجام فعالیت های جنسی مداوم و منظم باعث بهبود عملکرد پروستات میگردد.
1-جراحی پروستات باعث التهاب عصب ناحیه میشود و از این طریق باعث اختلالات نعوظ و اختلال در مکانیسم نعوظ در مردان میگردد.
2-عقیده ایی هم بر این موضوع است که از طریق آسیب به شریان های موجود در ناحیه باعث اختلالات جنسی میگردد.
- اختلال غدد هیپوتالاموس و هیپوفیز
در حالت عادی این دو غده وظیفه کنترل ترشح تستسترون را بر عهده دارند به این صورت که هیپوتالاموس با ترشح هورمونی به نام GNRH به غده هیپوفیز کمک میکند تا هورمون LH را ترشح کند این هورمون بر سلول های لیدیگ بیضه تاثیر میگذارد و ترشح تستسترون را کنترل می کند پس اختلال در فعالیت این دو غده رابطه مستقیم با اختلال جنسی دارد.
- MS
یکی از علایم جسمی شایع در بیماران MS اختلالات جنسی می باشد به صورتی که در زنان مبتلا به MS 40-80درصد و در مردان 50-90 درصد موارد با این اختلا همراه هستند.
*اختلال اولیه:
تغیرات سیستم عصبی به دنبالMS سبب تغیرات در احساس یا پاسخ جنسی میشود.
*اختلال ثانویه:
به دنبال علائم جسمی مانند:خستگی،اسپاسم ،درد در اندام ها،اختلالات ادرار مدفوع می تواند باعث بی میلی به روابط جنسی شود.
*عوامل روانی
افسردگی و اضطراب می تواند سبب بروز اختلالات جنسی شود.
- بیماری پارکینسون
یک بیماری تحریک کننده سیستم عصبی است که بیشتر سبب اختلتالات حرکتی می شود و به مرور بیشتر میشود در حدی که فرد قادر به انجام کارهای روزمره نیست.
اما علائم غیر حرکتی از سال ها قبل از علائم حرکتی ظاهر میشود که یکی از این علائم اختلالات جنسی است.حدود80-60 درصد بیماران با اختلالات جنسی همراه هستند
1-افسردگی ناشی از بیماری روی عملکرد جنسی فرد تاثیر میگذارد.
2-کاهش ترشح دوپامین که کد کننده پیام های عصبی است باعث میشود اطلاعات جنسی به راحتی به مغز منتقل نشود و فرد دچار اختلالات جنسی می گردد.
3-پارکینسون سبب لرزش و سفتی در اندام ها میگردد و رابطه جنسی را دردناک میکند.
4-جریان خون به آلت تناسلی کاهش می یابد.
5-بیماری تخریب مسیرهای عصبی است و انتقال پیام را مشکل میکند.
نکته: این بیماران به علت افسردگی و خود بیماری مجبور به دارو درمانی میشوند که گاهی داروهای تجویز شده عوارض جانبی خود را به همراه دارند و گاها با افزایش شدید میل جنسی همراه می باشد به نحوی که برخا تا ده بار در روز روابط زناشویی دارند ولی ارضا نمی شوند در این موارد باید پزشک مراجعه کنند تا دوز داروها تنظیم شود.
- آسیب طناب نخاعی
همانگونه که قبلا گفته شد برای یک سیکل جنسی مطلوب سلامت مسیرهای عصبی بسیار مهم است به همین علت آسیب به طناب نخاعی معمولا با اختلالات جنسی همراه است.
به طور کلی این بیماران بعد از عارضه با مشکلاتی از جمله افسردگی،سوند ادراری،بی اختیاری مدفوع و مشکلات حرکتی و … همراه است که هرکدام به صورت شایانی در فعالیت جنسی فرد موثر است اما نکته که در نعوظ این بیماران شدت آسیب و محل آن مهم است.
1-آسیب کامل نخاعی مهرهT10 و مهره بالایی باعث از دست دادن نعوظ فانتزی و دیداری میگردد اما نعوظ لمس و رفلکس ممکن است حفظ شود.
2-آسیب کامل نخاعی مهره های پایین تر از T10 که معمولا با آسیب و تحت تاثیر قرارگرفتن اعصاب ناحیه ساکروم همراه است و نعوظ لمس تحت تاثیر قرار میگیرد.
در کل بیمارانی که دچار آسیب ناکامل و مهره های پایین تر T10 می باشد احتمال حفظ نعوظ روانی بیشتر از آسیب ناکامل مهره های T10 و بالایی می باشد.
نکته: در صورتی که S2تا S4 سالم باشد نعوظ لمس و رفلکس حفظ میشود.
- افزایش پرولاکتین خون
هورمونی است که از غده هیپوفیز ترشح میشود و هورمون محرکه غدد شیردهی می باشد. این هورمون در مردان و زنان وجود دارد و در یک حد نرمال باید وجود داشته باشد حال اگر به هر علت مثلا غده(تومور) خوش خیم هیپوفیز میزان ترشح این هورمون افزایش یابد می تواند باعث مشکلات زیادی شود.رسپتورهای پرولاکتین در غدد پستان،کبد، تخمدان و بیضه باشد که می تواند افزایش ترشح آن باعث کاهش تستسترون شود و از این طریق باعث اختلالات نعوظ در مردان میشود.
کلمات مرتبط :
درمان اختلال نعوظ – مکانیسم نعوظ در مردان – درمان اختلالات جنسی مردان – روش های درمان اختلال نعوظ