تکار تراپی چیست؟ یکی از روش های نوین، پیشرفته و کاربردی در درمان های غیر تهاجمی قسمت های مختلف بدن درعلم فیزیوتراپی تکار تراپی است. این متد بر اساس اخرین اطلاعات علم فیزیوتراپی ایجاد و ابداع شده و ریشه آن از واژه ایتالیایی و کلمه Transferimento Energetico capacitivo e Resistivo گرفته شده و در نهایت به طور مخفف درآمده است. به این روش درمانی آرافتراپی نیز میگویند. تکار تراپی بخش مهمی از برنامه فیزیوتراپی با بیمه دی در اصفهان است.
در واقع در تکار تراپی انرژی طول موج رادیویی توسط اعمال کنندههای خازنی و یا مقاومتی به بافت های مختلف بدن منتقل می شود، برخورد جریان الکترومگنتیک سبب تحریک ترشح هورمون های تسکین دهنده درد شده و همچنین تکار با افزایش دمای بدن بطور موضعی و بطور غیر مستقیم سبب افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی به مناطق آسیب دیده و تحت درمان شده و با تحریک بافتها، افزایش قدرت ترمیم و تقویت بافت های ضعیف شده سبب تسریع در روند بهبودی و کاهش ناراحتی های بیمار خواهد شد.
این روش درمانی در درمان بسیاری از بیماری ها موثر بوده و جزو ایمن ترین روشها میباشد. زیرا با عملکرد خود در درمان غیر جراحی بیماری های استخوانی، مفصلی، بافت های نرم و بهبود مشکلات اسکلتی_عضلانی موثر میباشد می توان گفت این روش درمانی ترکیبی از درمان های غیرتهاجمی الکتروتراپی و حرارتی است.
نحوه عملکرد تکارتراپی
دستگاه تکار یک ماشین خاص متصل به یک صفحه فلزی است که یک میدان مغناطیسی با فرکانس بالا تولید میکند در واقع تکار درمانی نوعی درمان دستی است که با استفاده از ابزار الکترونیکی و با تماس دو اپلیکاتور و به دو روش خازنی و مقاومتی انجام می شود.
بسته به هدف درمان، این روش میتواند سبب تحریک گردش خون و یا اتساع عروق شود و در نتیجه باعث اکسیژنرسانی و تقویت بافت و تخلیه سموم میشود.
هنگامی که این جریان مغناطیسی به بافت ها منتقل شود و با بافت برخورد کند، حرارت موضعی در بافت آسیب دیده را افزایش داده و به بالا بردن جریان خون و آزاد سازی هورمون های ضد درد و تسکین دهنده درد و همچنین تولید اندروفین کمک کرده و موجب تسکین درد، کاهش تورم و ترمیم بافت می شود. .
دستگاه تکار قابلیت نفوذ به لایه های عمقی بدن را داشته و می تواند به عمیق ترین ناحیه های بافت، مفصل و عضله نفوذ کند و به ترمیم و تحریک آن بپردازد که این از خصوصیات منحصر به فرد این دستگاه می باشد.
انواع تکار تراپی
در تکار تراپی از دو جریان مقاومتی و خازنی استفاده می شود انجام این روش ها به ناحیه آسیب دیده بدن و شدت عارضه و درد بستگی دارد.
1-روش خازنی
در این روش فیزیوتراپیست از جریان خازنی با فرکانس بالا استفاده میکند. روش خازنی برای مشکلات بافت نرم بهعنوانمثال عضلات، پوست، بافت همبند، رگهای خونی و عروق لنفاوی استفاده میشود. این مورد در درمانهای زیبایی نیز بسیار کاربرد دارد.
2-روش مقاومتی
فیزیوتراپیست با استفاده از جریان مقاومتی شروع به فرستادن امواج میکند و در مورد مشکلات عمیقتر کاربرد داشته و به عبارتی وابسته به بافتهای سخت مثل استخوان، غضروفها و یا مفاصل است.
تکارتراپی قبل و بعد از جراحی
فعالیت های تحریکی تکار در عمق بدن در تسریع روند درمان وترمیم و بازسازی پس از عمل بسیار مفید و حائز اهمیت است . با استفاده از تکنولوژیِ تکار در روند درمان بیمار سرعت بازتوابخشی بیمار و بازیابی توانایی از دست رفته او به شکل قابل توجهی افزایش میباید و دورهی نقاهت بیمار را کاهش میدهد.
فواید و مزایا
با توجه به توضیحاتی که در رابطه با نحوه کار تکار تراپی مطرح کردیم، فواید تکار تراپی به شرح زیر است:
- غیر تهاجمی و کم خطر بودن
- بالا بردن جریان خون و کمک به ترمیم بافت ها
- آزاد سازی هورمون های ضد درد و کاهش و تسکین درد
- ترمیم و بازسازی بافت های عضلانی، تاندون ها، لیگامان ها و استخوان های آسیب دیده
- جلوگیری از ایجاد ادم با جذب مایعات اضافی در سیستم لنفاوی
- افزایش دامنه حرکتی مفصل های بدن
- تسریع در روند درمان و ریکاوری سریع
- افزایش حرارات موضعی و تسریع متابولیسم و بازسازی بافت ها
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- افزایش انبساط و انقباض عضلانی
- کاهش دوره نقاهت بیماری
- تولید اندروفین
- تقویت عضلات ورزشکاران
- عدم درد در طول درمان
- نفوذ به عمیق ترین لایه های بدن
- افزایش تبادلات سلولی
- بهبود جریان خون و لنف
موارد کاربرد تکار تراپی
- دردهای حاد و مزمن نواحی مختلف بدن از جمله کمر و گردن
- بورسیت ها و آسیب های تاندونی (تاندونیت)
- آسیب های روتاتور کاف شانه
- آسیب های مربوط به آرنج (تنیس البو)
- آسیب های مربوط به زانو
- پارگی های تاندون و لیگامان ها
- مشکلات متابولیسمی عضلات
- گرفتگی و خشکی اسپاسم عضلانی
- التهابات مفصلی
- شکستگی های استخوان
- کلیه اختلالات عضلانی و اسکلتی
- آرتروز مفصلی
- پیچ خوردگی ها
- رگ به رگ شدن ها
- آسیب غضروف ها
- چسبندگی مفصلی
- توان بخشی بعد از انجام جراحی های ارتوپدی
- آرتریت
- آسیب های ورزشی
- کبودی ها و در رفتگی ها
کاربرد تکارتراپی در ورزش
- آمادگی جسمانی قبل از مسابقات
- کاهش درد و تورم ناشی از فعالیت های ورزشی
- ریکاوری بعد از ورزش و صدمات ورزشی
- تقویت عضلات و جلوگیی از مصدومیت های شدید
- چربی سوزی و بدن سازی
دوره درمانی تکار تراپی
دوره درمانی و تعداد جلسات تکار تراپی نیز مانند دیگر درمان های فیزیوتراپی با توجه به نوع و درجه آسیب تعیین می شود. در نتیجه به طور قطعی نمی توان گفت که با چند جلسه درمان کامل شده و بهبودی حاصل می شود. جلسات تکار تراپی معمولا بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به طول می انجامد و معمولا هفته ای یک تا سه مرتبه در بازه درمان توسط فیزیوتراپیست انجام می شود تعداد جلسات درمان بسته به شرایط بیمار، تکنولوژی دستگاه و عوامل دیگر متفاوت است و نمی توان عدد مشخصی برای آن ذکر کرد. اما معمولا جلسات درمانی بیش از یک جلسه خواهد بود . بعد از اینکه درمان آغاز می شود کاهش درد بعد از چند دقیقه احساس می شود. تسکین درد حتی تا ساعت ها بعد از درمان نیز حس خوشایندی در بیمار ایجاد می کند.
محدودیت ها و ممنوعیت های تکار تراپی
باتوجه به این که انرژی مورد استفاده در تکاردرمانی با بافت های بدن سازگار میباشد، در صورت استفاده صحیح از ابزار تکار درمانی هیچ عوارض جانبی ایجاد نخواهد شد.
البته تکاردرمانی برای: زنان باردار، افرادی که قلب آن ها با باتری کار می کند، افراد مبتلا به تومور و سرطان و یا افرادی که از سیستم انتقال الکترونیکی دارو استفاده میکنند مناسب نمیباشد.
کلمات مرتبط :
تکارتراپی در اصفهان – فیزیوتراپی در اصفهان- کلینیک فیزیوتراپی در اصفهان – لیزر تراپی در اصفهان – لیزر پرتوان در اصفهان